Şantiye Dergisi 381. Sayı (Mayıs-Haziran 2020)

lefon ahizeleri ve masalar dezenfekte edilmelidir. Çalışan ve ziyaretçilerin Covid-19 ve zaruri hijyen kuralları hakkında sık sık bilgilendirilmesi ve bu husustaki kurallara uygun hareket edilmesine yönelik takip sağlanmalıdır. Çalışan ve ziyaretçilerin temassız ateş ölçer ile ya da termal kamera ile ateşleri ölçülmelidir. 4. TEMIZLIK / İŞ HIJYENI 4.1 Kişisel Hijyen El yıkama ve alkol bazlı el dezen- fektanlarının kullanımı şirket gözetimi ile teşvik edilmelidir. El yıkama tesisle- ri, el dezenfektanları, tek kullanımlık kâğıt mendil ve havlular, dokunmatik çöp kutuları, el sabunu işveren tara- fından sağlanmalıdır. Düzenli aralar vererek çalışanların sık sık ellerini yıkamasına izin verilme- lidir. Özellikle çok sayıda personelin bulunduğu yerlerde ilave el yıkama te- sisleri sağlanmalıdır. Yeterli sabun ve su hazır bulundurulmalıdır. El yıkama tesisleri düzenli olarak temizlenme- lidir. Çalışanların inşaat ekipmanları dahil, herhangi bir ekipman kullan- madan önce ve sonra ellerini yıkaması sağlanmalıdır. Çalışanların bireysel hijyen kural- larını uygulamalarını sağlayacak eği- timler düzenlenmelidir. Çalışanların öksürme ve hapşır- malarda kâğıt mendil ya da dirsek içinin kullanılmasını, kâğıt mendil- lerin uygun şekilde imha etmeleri sağlanmalıdır. Ellerin yemekten önce ve sonra ve tuvalete gittikten sonra en az 20 sani- ye boyunca sabun ve suyla yıkanması; vücut, saç (sakal dahil) ve çamaşırların her gün iyice yıkanması; yüze dokun- maktan kaçınılması; tokalaşma vb. yakın temaslardan kaçınılması; yere tükürülmemesi, sigara izmaritlerinin çöp kutularına atılması gibi kişisel hij- yen kuralları yaygınlaştırılmalıdır. Çalışma ve ortak kullanım alanla- rında bulunabilecek kişi sayısı sınır- landırılmalı ve tanımlanmalıdır. Or- tak bir alana girmeden ve çıkmadan önce işçilerin ellerine en az 20 sani- ye sabun ve su ellerini yıkamaları ya da alkol bazlı el dezenfektanı ile de- zenfekte etmeleri sağlanmalıdır. Cep telefonu gibi eşyaların ortak kullanı- lan masa vb alanlara koyulmaması önerilmelidir. Temizlik personellerine çöplere temas etmeden çöp boşaltma uygu- laması yaptırılmalıdır. 4.2 Tuvalet ve lavabolar Aynı anda tuvalet ve lavabo kulla- nan kişilerin sayısı kısıtlanmalı (örne- ğin bu konuda görevli kullanılmalı) ve kuyruğa girerken insanlar arasında 2 metre mesafeyi korumak için yer işa- retleri bulundurulmalıdır. Tuvalet ve lavabolar, düzgün stok- lanmış hijyenik malzemeye sahip ol- malı ve çalışır durumda tutulmalı- dır. Bu tesisleri kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ellerin yıkanması veya sterilize edilmesi sağlanmalıdır. Tuvalet tesisleri, özellikle kapı kolları, kilitler ve tuvalet sifonu için temizlik rejimleri iyileştirilmelidir. Mümkün olan yerlerde portatif tu- valet kullanmaktan kaçınılmalı; ancak kullanımvarsa bunlar daha sık temiz- lenmeli ve boşaltılmalıdır. 4.3 Şantiye Sosyal Tesisleri (Yemekhane, Yatakhane, Kantinler ve Dinlenme Alanları) Sahadamevcut tesislerin sayısının veya boyutunun artırılması değerlen- dirilmelidir. Her bir tesisin büyüklüğü- ne bağlı olarak, iki metrelik mesafe- yi korumak için aynı anda kaç kişinin bu alanı kullanabileceği belirlenmeli ve aynı anda kullanan kişilerin sayısı kısıtlanmalıdır. Gün boyunca ve her günün sonun- da tüm tesislerin daha iyi temizlenme- si sağlanmalıdır. Bu alanlarda düzenli ve uygun şekilde bertarafı sağlanan çöpler ve çöp kutuları bulundurul- malıdır. Ortak temas noktaları, ka- pılar, düğmeler, kulplar, araç kabin- leri, aletler, ekipman düzenli olarak temizlenmelidir. Tüm kapalı alanlarda havalandır- ma artırılmalıdır. Mümkünse ortak kullanım alanla- rındaki su sebilleri ve çay makineleri kullanılmamalıdır (örneğin çalışanla- ra kapalı şişelerde su temin edilebilir); bunun mümkün olmadığı durumlar- da sosyal tesislerde bulunan ve içme suyu sunulan tüm musluk mekaniz- maları için gelişmiş temizleme önlem- leri alınmalıdır. Mümkün olan yerlerde yemek ve içecekler tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılmalı ya da işçiler kendi yiyeceklerini getirmeye teşvik edilme- lidir. Ayrıca, şantiyeye girdikten sonra çalışanların saha içinde kalmaları ve etraftaki mağazaları kullanmaktan ka- çınmaları tavsiye edilmelidir. Pratik alternatiflerin bulunmadığı durumlarda, işyeri yemekhaneleri ve kantinleri, personele sosyal mesafe- ye uygun ayarlamalar yaparak yiyecek sağlamak için açık kalabilir. Kantinler, yalnızca önceden hazırlanmış ve pa- ketlenmiş yiyecekler sunan bir paket servisi olarak hizmet sağlamalıdır. Yemekhane gibi alanlarda stan- dart temizlik ürünleri kullanarak dü- zenli olarak temas edilen yüzeyler sık sık temizlenmelidir (su ısıtıcıları, buz- dolapları, mikrodalgalar vb). Yemekhane gibi sosyal tesislerde çöpler doğrudan çöp kutusuna koyul- malı ve başkasının temizlenmesi için 75 MAYIS-HAZİRAN 2020 İŞ GÜVENLİĞİ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=