Şantiye Dergisi 381. Sayı (Mayıs-Haziran 2020)

bırakılmamalıdır. Masalar her kulla- nım arasında temizlenmeli ve sıra/ masa düzeni sosyal mesafeye uygun olarak ayarlanmalıdır. Tek kullanımlık yemek kapları, bardak vb. kullanılmalı ya da kullanımarasında bulaşıkmaki- nesinde yıkanıp kurutulmalıdır. Yemekhane görevlilerinin kişisel hijyen kurallarına uygun davranması, uygun kişisel koruyucu donanımları- nın kullanılması sağlanmalıdır. Yemekhane ve yatakhaneler dü- zenli bir şekilde havalandırılmalıdır. Her alt işveren için ayrı yemek ala- nı oluşturulması, yemek saatlerinin ayrılıp çeşitlendirilmesi ya da ofis ça- lışanlarının yemeklerini kendi masala- rında yemeleri, işçilerin tüketmek için yemeklerini odalarına götürmeleri gibi alternatifler değerlendirilmelidir. Şantiyede kalan personel için karantina ihtiyacı hasıl olması duru- munda uygun konaklama planlanma- lı, yatakhanelerde kalan çalışanların sayısı sosyal mesafeye uygun olarak ayarlanmalı ve söz konusu personelin toplumla teması sınırlandırılmalıdır. Çamaşırların değiştirilmesi ve yıkan- ması dahil olmak üzere her oda kul- lanımlar arasında iyice temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. 4.4 Temizlik Geliştirilmiş temizleme prosedür- leri, özellikle ortak alanlarda ve aşa- ğıdakiler de dahil olmak üzere temas noktalarında gerçekleştirilmelidir. Banyo, soyunma odası, iş makine- si kabinleri, her türlü el aleti, koltuklar, sandalyeler, kapı kolları ve itme bar- lar, merdiven ve koridorlardaki korku- luklar, yük ve insan taşıma asansör- leri, makine ve ekipman, otomatlar, telefon donanımı, klavyeler, fotokopi makineleri ve diğer ofis ekipmanları gibi alanlar rutin olarak temizlenerek dezenfekte edilmelidir. Çöp toplama ve depolama nok- talarının sayısı artırılmalı ve her günün sonunda düzenli olarak boşaltılmalıdır. İş elbiseleri ile harici elbiselerin temasının önlenmesi ve ayrı yerlerde saklanabilmesine yönelik gerekli dü- zenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca çalı- şanlar için temas noktalarının sayısını azaltma da düşünülmelidir. Örneğin uygun olan yerlerde erişim kapıları açık bırakılmalıdır. Çalışma sahalarında taşınabilir/ pratik el yıkama ya da dezenfektan noktaları oluşturulmalıdır. Dergi, gazete ve benzer doküman- lar bekleme alanlarından veya ortak odalardan çıkartılmalıdır. Havalandırma sistemlerinin düz- gün çalıştığından emin olunmalıdır. 5. MASKE VE DIĞER KIŞISEL KORUYUCU DONANIM (KKD) SEÇIMI VE KULLANIMI Rutin inşaat faaliyetlerinde iş ge- reği kullanılmakta olan kişisel koruyu- cu donanımların ortak kullanımı, de- ğiş tokuşu engellenmeli ve bunların temizliği günlük olarak yapılmalıdır. Hijyenik özelliğini kaybeden veya tek kullanımlık malzemelerin tekrar kullanılması engellenmeli ve kullanıl- mış maskeler uygun şekilde bertaraf edilmelidir. Enfekte olmuş kişilerle doğrudan temas veya bulaşma (kontaminasyon) riski olan çalışanların (işyeri sağlık bi- rimi çalışanları, şantiye sosyal tesisle- rini temizleyen çalışanlar gibi) koru- yucu olarak EN 149 standardında en az FFP2 olmak üzere FFP2 ve FFP3 ko- ruma düzeyine sahip parçacık filtreli yarımmaskeler kullanması sağlanma- lıdır. Covid-19 virüsüne karşı koruma amaçlı tekrar kullanılamaz anlamına gelen “NR” işareti olan ventilsiz mas- keler önerilmektedir. KKD kullanımı konusunda eğitim programları geliştirmelidir. 6. İŞ SAĞLIĞI PLANLAMA VE UYGULAMALARI Çalışanlar için: Hastalığın yayılması ve sağlık ku- ruluşlarının hafif vakaların evde iz- lenmesi kararı almaları durumu göz önünde bulundurularak, Covid-19 hastalarının ya da hastalık şüphesi taşıyanların evde bakımı ile ilgili ön eğitim verilerek farkındalık artırılma- lıdır. Hastalığın etkisi altında olan ça- lışanların karantina ya da ağır tedavi altında olduğu dönemde ailelerinin ihtiyaçları desteklenmeli ve yanların- da olunduğunu göstermek adına: a. Çalışanların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin (anne, baba, eş, çocuk, kardeş vb.) özel ilgiye muhtaç (şeker, kalp, KOAH, diyaliz, astım, sürekli yatağa bağ- lı bakım gerektiren kişi) olanların durumlarının tespit edilerek bu dönemde ihtiyaç duyacakları ilaç, tedavi, bakım hizmetleri, mutfak ihtiyaçlarının temin edilmesi için gerekli tespitler yapılmalı ve so- rumlular atanmalıdır. b. Hayatını kaybeden çalışan ya da aile fertleri için ihtiyaç duyulacak maddi, manevi ve psikososyal destekler değerlendirilmelidir. Ayrıca çalışanlar, hastalığın önlen- mesi, ilk hastalık semptomları, hasta- lığın yayılmasını önleme ve hastalık- tan sonra işe dönmenin uygun olduğu durumlarla ilgili ve hastalığın sağlık 76 MAYIS-HAZİRAN 2020 İŞ GÜVENLİĞİ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=